سنسور تصویر و یا Image Sensor چیست؟
سنسور تصویر یا تصویرساز، حسگری است که اطلاعات مرتبط با را شناسایی کرده و انتفال می دهد. این حسگر انواح نور را به سیگنال الکتریکی تبدیل می کند. همان طور که می دانید انواج نور محدوده موج های فرو سرخ تا فرا بنفش را در بر می گیرد. سنسور تصویر قابلیت این را دارد که تمامی فرکانس ها را تشخیص داده و اطلاعات مرتبط با آن را ثبت و ضبط کند.
سنسور تصویری را می توان بخشی از سخت افزار تلقی کرد که می توان گفت از مهم ترین بخش ها در ساختار یک دوربین دیجیتال و دوربین مدار بسته است. لازم به ذکر است که بدانید کیفیت تصویر به طور مستقیم به سایز سنسور و تعداد پیکسل های موجود در آن، ارتباط دارد.
حس گر های تصویر تا همان Image Sensor ها معمولا در وسایلی هم چون دوربین های دیجیتال، ماوس های نوری، دوربین های حرارتی، رادار، سونار و … به کار گرفته می شود. به طور کلی می توان گفت که دو نوع حسگر تصویر وجود دارد که هر دو این ها بر اساس فناوری های پیچیده اس ساخته شده اند که آگاهی از آن اهمیت زیادی برای ما ندارد.
در گذشته دوربین ها از وسایلی ساده و مبتدی ساخته می شدند اما امروزه دوربین ها قابلیت این را دارند، تا از دورترین اجسام با کیفیت بالایی عکس برداری کنند. امروزه در بیشتر دوربین های فیلم برداری و دوربین های مدار بسته از سنسور ها استفاده می شود که وظیفه آن ها دریافت و تبدیل نور به سیگنال الکتریکی است.
همان طور که پیش تر اشاره شد به طور کلی می توان سنسور های تصویر را به دو دسته تقسیم کرد.
حسگرهای CCD
این حسگر ها از پرطرفدار ترین سنسور های تصویری است که افراد از آن ها در دوربین های مدار بسته استفاده می کنند. هر کدام از این حسگر ها از میلیونها سلول که فوتودیود نامیده می شود، تشکیل شده است. فوتودیود یک دیود دو قطبی است که جریان آن با برخورد نور به ناحیه نیم رسانا که به شدت به نور حساس است، ایجاد میشود.
حسگرهای CMOS
حسگرهای CMOS دسته ای دیگر از حسگر ها هستند که علاوه بر اینکه به نور حساس هستند، پردازش تصاویر را نیز به خوبی انجام می دهند. این سنسور ها به دلیل آدرس دهی قوی و خوبی که دارند، در عرصه های مختلف هم چون نورسنجی، فوکوس اتوماتیک و کارهای دیگر مورد نیاز در حین عکاسی مورد استفاده قرار می گیرد.
تفاوت سنسور های تصویر CMOS و CCD
سنسور های CMOS دارای اندازه کوچیک تری هستند و اتلاف انرژی نیز در آن ها به شدت پایین است. از این سنسور برای تولید انبوه تکنولوژی استفاده می شود. معمولا در دوربین هایی هم چون دوربین های دیجیتال، اسکنرهای بارکد ، ماشین های فاکس و… که کیفیت تصویر اهمیت به سزایی ندارد؛ استفاده از این سنسور در اولویت قرار دارد. در دوربین های حرفه ای و با کیفیت از همین سنسور تصویر استفاده می شود.
سنسور های تصویر CMOS در دوربین های دیجیتال، دوربین های تلویزیونی و … که وضوح تصویر بسیار مهم است، مورد استفاده قرار می گیرد. طبیعتا قیمت سنسور های CMOS، کمی بیشتر از CCD می باشد. حساسیت CMOS حدود 10 برابر حساسیت سنسور CCD است. CMOS سایز بسیار کوچکی دارد و همین امر یکی از موضوعاتی است که تا این اندازه در عرصه تولید دوربین های مینی دی وی حوش درخشیده است.
معمولا سنسور های CMOS که سایز کوچک تری دارند، مدرن تر هستند و در نتیجه قابلیت های بیشتری دارند. سنسور های مدرن با افزایش سرعت و کیفیت فیلمبرداری و قابلیت های ضد لرزش توانسته اند سهم بزرگی از بازار سنسور های تصویری را به خود اختصاص دهند.
شرکت دیاکو در تلاش است که بهترین دوربین های مداربسته با با کیفیت ترین سنسور های تصویری را برای شما کاربر گرامی، در صفحه فروش قرار دهد. شما می توانید با دریافت مشاوره رایگان با انواع برند ها و مدل های دوربین های مدار بسته آشنا شوید.
جمع بندی
سنسور تصویری یا Image Sensor یکی از حسگر های است که در دوربین های دیجیتال، دوربین های مدار بسته و … مورد استفاده قرار می گیرند. این حسگر ها انواح نور که محدوده ای از امواج تاکترو مغناطیسی را در بر می گیرد، را به سیگنال الکتریکی تبدیل می کنند. معمولا سنسور هاس تصویری را به دو دسته تقسیم می کنند.
- سنسور های تصویر CMOS : سنسور های کوچکی که دارای وضوع و کیفیت بسیار بالا است و از آن در دوربین های دیجیتال استفاده می شود.
- سنسور تصویر CCD : سنسور های کوچکی که وضوع تصویر بسیار بالایی ندارند ولی از آن ها در دوربین های مدار بسته که کیفیت تصویر اهمیت بالایی ندارد، استفاده می شود.
لطفا سوالات خود در حوزه سنسور های تصویری را برای ما کامنت کنید. ما به تمامی سوالات شما پاسخ خواهیم داد. ما را دنبال کنید.
- Bahar Shams
- خرداد 3, 1400
- 37 بازدید